Därför har du dålig andedräkt trots tandborstning

De allra flesta av oss väljer att borsta tänderna. Från första klass i skolan blir vi itutade vikten av att borsta tänderna. Som barn fick man lära sig att karies kom och bosatte sig i tänderna om man inte borsta de bort dem. Karies och hans fula kompisar åkte ut först när vi skiljde munnen ordentligt.

Sedan kom fluortanten och man fick fluor att skölja munnen med. Samtidigt visade hon med en gigantisk plastmun och en lika gigantisk tandborste hur man skulle hålla i tandborsten och borsta, borsta, borsta. Av de skälen borstar de flesta tänderna morgon och kväll. Att inte borsta tänderna gör att vi blir nojiga över dålig andedräkt. Men ibland kan man ha dålig andedräkt trots att man har borstat sina tänder. Vad beror det på i så fall?

Dålig andedräkt trots tandborstning

Trots att man borstar tänderna regelbundet kan det ändå bildas bakterier i munnen. De kan samlas runt tänderna, i fickor i tandköttet, eller i gropar i tungans bakre del. Den dåliga andedräkten kommer av svavelföreningar som bildas i munnen av bakterier. Och bakterier i munnen kan bero på olika orsaker;

1. Borsta tungan. Märker man att man har dålig andedräkt även efter tandborstning, kan man borsta tungan. Du tar några tag med tandborsten över tungan och sköljer den med vatten efteråt.

2. Rökning. Röker man kan man få dålig andedräkt, även efter tandborstning, liksom intag av alkohol, stark mat. 3. Hormonella förändringar. Kvinnor kan ibland ha dålig andedräkt, som mer har med hormonella förändringar i kroppen att göra; mens, graviditet eller klimakteriet.

4. Tandlossning. Har man bakterier i munnen, som på sikt kan leda till tandlossning, kan man få dålig andedräkt. Kontakta en tandläkare för att förhindra att tandlossningen utvecklas. Görs inget i tid, kan tandbenet förstöras och du tappar tänderna.

Gå regelbundet till tandläkare

Regelbundna besök hos tandläkare är viktig av olika orsaker. Dels kan tandläkaren tala om för dig vilken tandstatus du har, och vad som på sikt kan leda till problem och hur du kan förbygga det. Dels kan din tandläkare ge dig behandlingar som du kan behöva få för att fortsätta ha en bra munhygien. Eftersom du ska gå regelbundet till en tandläkare kan det vara bra att skaffa dig en sådan nära där du bor så att det blir lätt att ta sig dit från ditt hem. Bor du i Stockholmsområdet finns det många tandläkare.

Folktandvården, som exempel har tandvårdsmottagningar i alla olika stadsdelar i Stockholm, Göteborg, Malmö, liksom i alla stora städer i Sverige. Med de privata alternativen brukar det finnas relativt gott om tandläkaremottagningar i Sverige, även i mindre tätorter. Om du inte har någon tandläkare för tillfället, kan du alltid googla tandläkare Solna, om du nu händelsevis skulle bo i Solna, annars byter du ut Solna med den ort som du bor på.

28 Mar 2018