Borsta tänderna med bakpulver/bikarbonat

Borsta tänderna med bikarbonat – bleker det?

Ett allt större fokus idag fästs på hur vi ser ut och detta gäller i synnerhet våra tänder. Tänder ska enligt den rådande mallen och normen vara vita och sitta på en perfekt tandrad. Något som tyvärr bara ett fåtal av oss har naturligt. Alla har vi olika förutsättningar och då det gäller tänderna och färgen på dessa så är det definitivt inget undantag.

Vår genetik spelar stor roll, vad vi äter och dricker likaså och hur vi sköter våra tänder har även det betydelse. Men även om man sköter sina tänder korrekt så kan det ändå vara svårt att få det där bländvita leendet som många drömmer om. Innan vi fortsätter här så ska vi tillägga några saker gällande vita tänder.

Nummer ett) vita tänder innebär inte per definition friska tänder. Det vill säga; ett vitt leende behöver  inte innebära att tänderna i fråga är välmående – något som är lätt att tro. Nummer två) de vita tänder du ser i reklamen är förmodligen photoshopade och i det närmaste omöjliga att få.

Med detta sagt så fortsätter vi och vi tänkte visa lite på kring en rådande trend som kommit som en följd av den utseendefixering vi ovan beskrev. Fler och fler väljer nämligen att bleka sina tänder och man gör detta med metoder som är allt annat än konventionella – i många fall så är de faktiskt till och med skadliga för tänderna.

göad tjej som ler

Blek tänderna hos en tandläkare

Märk väl här; vi har ingenting emot att många vill ha vita tänder. Det är snyggt, det ser fräscht ut och det signalerar ett välmående – men man bör genomföra en tandblekning hos en tandläkare. Detta av den anledningen att man genom detta säkerställer kvalitet och att man minimerar riskerna.

Att exempelvis borsta tänderna med bikarbonat eller bakpulver ger förvisso en liten effekt – men den sitter på ytan, den sitter inte på djupet och vem vet vilka konsekvenser som egentligen kan komma av detta på längre sikt?

En annan populär metod för att bleka sina tänder kan vi direkt avråda från. Då det gäller att borsta tänderna med bikarbonat så får man, som sagt, en effekt och lite vitare tänder – men att gnugga in tänderna med citron är farligt för emaljen och skadar tänderna i fråga. Kort sagt: det är definitivt en metod som du bör undvika.

Rekommenderas är att om du vill bleka dina tänder så ska du göra det hos en tandläkare. Idag finns det både säkra och billiga metoder inom tandblekning och det är inte som förr då man tvingades vänta en längre tid innan man fick en behandling utförd.

Visst, det må vara billigare att köpa bikarbonat och bakpulver och borsta tänderna med – men frågan är om det verkligen är värt priset i det långa loppet?Det finns definitivt ett värde i att få en professionell tandblekning utförd på en tandläkarmottagning.