Tandborstning

Ta tandborstning på allvar

Hur ofta borstar du tänderna? - Två gånger om dagen, är ofta svaret man får på den frågan. Ett korrekt sådant – två gånger om dagen så bör man borsta tänderna och detta vid morgon och kväll. Här skulle vi dock vilja fylla ut frågan lite och ställa den enligt följande: hur ofta och hur noggrant borstar du dina tänder? Nyckelordet i tandborstning är hur man borstar och inte hur ofta det sker.

Det vill säga; tandborstning måste göras korrekt också – annars spelar det ingen roll hur ofta man borstar. Man kommer ändå att drabbas av plack, av tandsten, karies och andra otrevligheter som kommer av dålig munvård. Här gör många fel och ser sin tandborstning mer som ett nödvändigt ont än som ett effektivt medel att få en bättre hälsa  för att och må bättre.

För att göra det enkelt så tänkte vi gå igenom lite hur en korrekt tandborstning ska se ut och vi gör det steg för steg.

  • Ta tandborsten och lägg på cirka två centimeter tandkräm; blöt med lite vatten.
  • Börja borsta. Viktigt här är vinkeln; du tjänar på att att ha din tandborste lite vinklad – uppåt eller nedåt beroende på vilken sida du borstar.
  • Borsta med gung. Tänk dig att du gungar tandborsten och att du ”roterar” den framåt. Börja bakifrån på ena sidan och jobba dig framåt. Vinkla tandborsten för att komma åt på baksidan av framtänderna – både de i över- och underkäken.
  • Inte för hårt. Du borstar inte bättre ju hårdare du trycker – däremot riskerar du att skada tandköttet.
  • Avsluta: Ta lite tandkräm och sila mellan tänderna. Vänta med att skölja och låt tandkrämens fluor få en chans att verka.

Bra komplement att använda till tandborstning

Där hade vi exempel på hur en korrekt tandborstning ska göras och tiden att förhålla sig ska vara minst två minuter. Vi skulle även vilja slå ett slag för att man borstar sina tänder lite oftare än de rekommenderat två gånger om dagen – gärna i samband med måltider. Det förhindrar de värsta syraangreppen som kommer då man äter.

Dock; en tandborstning i sig ger skydd – men ibland så måste man även tillföra andra detaljer för att hålla en så god munhälsa som möjligt och av den anledningen tänkte vi lägga till några användbara tips till listan ovan.

  • Tandtråd. Du bör rengöra dina tänder minst en gång per dag och här kan vi rekommendera att du har en en förpackning i din handväska eller i din jackficka. Att använda i samband med måltid och för att ta bort matrester direkt.
  • Mjukare tandborste. Vi sa ovan att ett hårdare tryck riskerar att skada ditt tandkött och detsamma gäller tandborsten i sig. Det är bättre att använda en mjukare och byta lite oftare – om kanske varannan månad – än att använda en hårdare.
  • El-tandborste. Din tandborstning blir bättre och mer effektiv om du investerar i en riktigt bra el-tandborste.
  • Munskölj. Skölj munnen med munskölj efter frukosten och innan du går och lägger dig.