Blogg

Här i bloggen på Borsta Tänderna skriver vi om allt som har med tänder och tandvård att göra.

 

RSS

Tandläkare finns för alla dem som bor i Täby

4 Apr 2023

Visst är det fantastiskt att det finns tandläkare för dig som bor eller arbetar i Täby. Det gör att du inte har så långt att gå när du ska på ett årligt besök.

Det är viktigt att se om sina tänder. Minst en gång om året bör du gå till en tandläkare för att göra en översyn. Skulle det vara så att det finns minsta tecken på att ett hål är på väg kan du förebygga det genom att snabbt laga det. Då slipper du stora hemska hål som tar tid och kraft att laga.

Får du ett riktigt svårt bekymmer med dina tänder är det mer slitsamt för både hälsan och ekonomin. Med en regelbundenhet hos din tandläkare kan du slippa allt det där. Då kan man som det heter mota Olle i grind.

Tandläkare i Täby har allt du kan önska dig

På en tandläkarmottagning i Täby kan du vara säker på att du får den allra bästa tandläkarvården. Alla moderna tandläkarmottagningar i dag har bra apparater att undersöka med. Det gör det lätt och enkelt. Du får även fina instruktioner om hur du ska sköta dina tänder av en tandsköterska i fall du vill det.

Har du den allra minsta tandläkarskräck kan du få hjälp med både ett och annat. Det finns till exempel bra bedövningsmetoder som gör att du inte känner någon som helst smärta. Du kan till och med få bedövningssalva innan du får bedövningssprutan. Det är väl en finfin service?

Tandläkare med rätt handlag i Jönköping

14 Feb 2023

Hitta rätt tandvård med hjälp av en tandläkare i Jönköping. Alla tänkbara behandlingar som kan förbättra tandhälsan erbjuds och utförs med största precision.

Att vara rädd om sina tänder är att ta sin generella hälsa på allvar. Naturligtvis är det mycket du kan göra på egen hand för att förebygga problem med dina tänder. Borsta två gånger om dagen, använda tandtråd regelbundet och undvika för mycket sötsaker är klassiska exempel på detta. Ett besök hos en klinik som exmeplevis Pärlans Tandvård i Jönköping är heller ingen dum idé, för att få ett utlåtande från en expert.

Att ta god munhälsa för given är lätt, men kan visa sig ödesdiger och motsatsen, dålig munhälsa, kan vara mycket plågsam om man inte gör något åt det. En tandläkare i Jönköping som vet vad som är viktigt för varje enskild patient, är en trygg hand att hålla i när det blir dags att åtgärda eventuella besvär. Målet är att alla som besöker tandläkaren ska känna att de får den hjälp de behöver.

Tandläkare som kombinerar gedigen kunskap och modern teknologi

Hos en professionell tandläkare kan man förvänta sig att få hjälp med allt från vanliga undersökningar till mer avancerade behandlingar. Behöver du få hjälp med att avlägsna tandsten eller behöver du kanske en protes? Inga som helst problem.

Med modern teknik och kunnig personal kan du på mottagningen hos din tandläkare känna dig trygg i vetskapen om att de har vad som krävs för alla behov. En modern tandläkarmottagning erbjuder även bedövning vid behov.

Besök en tandläkare i Alby

9 Jan 2023

Alla behöver en tandläkare med jämna mellanrum. Med rätt skötsel blir dina tänder snyggare och din munhälsa bättre. Boka tid hos en tandläkare i Alby idag.

Dina tänder är viktiga. När de går sönder eller gör ont fungerar livet inte alls. Att kunna tugga på rätt sätt och att slippa ha ont är viktigt för att må bra och för livskvaliteten. Hos tandläkaren får du hjälp med både akuta problem och med att ta hand om tänderna på rätt sätt i vardagen.

En bra tandvårdsrutin startar alltid i hemmet. Ingen tandläkare eller tandhygienist finns tillhanda för att se till att du borstar tänderna och använder tandtråd på rätt sätt. Det är ditt eget ansvar. Men det räcker inte med att sköta tänderna på hemmaplan. Hos tandläkaren finns andra hjälpmedel för att hitta och åtgärda problem.

Tandläkare för alla

Någon gång varje år bör man besöka tandläkaren. De kontrollerar att dina tänder inte har problem med karies eller annat. Man tar röntgenbilder för att hitta eventuella dolda problem. Hittar man inga fel behöver du inte återkomma förrän nästa år. Eller om du får problem.

Ibland är det mer bråttom. Man kan råka ut för olyckor och i samband med dessa skada en eller flera tänder. Att cykla omkull eller bara snubbla kan göra att man slår ut en tand – och det gör ont. Då är det tur att det finns en bra tandläkare i Alby att vända sig till. En akuttid behövs om man ska kunna få snabb hjälp med smärtlindring och annat. Vill du ha vitare och jämnare tänder? Prata med tandläkaren.

Duktiga på tandimplantat i Jämtland

15 Mar 2022

Tandtekniken går framåt. Den som slår ut en tand eller blir av med den på annat sätt kan idag få en ny och ingen kan gissa att den inte är äkta. Tur för de som behöver tandimplantat i Jämtland.

Att åka rollerblades var en passion. Torbjörn älskade att swisha fram längs vägarna och känna vinden i ansiktet. Men en dag blev inte träningsrundan som han tänkt sig. I en nedförsbacke råkade han köra på något - han hann inte se vad - som gjorde att det tog tvärnit. Innan han hunnit reagera flög han som en vante genom luften och landade rakt ner på asfalten några meter längre fram.

Först vågade han inte röra sig, men när en cyklist stannade för att fråga hur det gått vågade han ta sig upp. Det värkte i kroppen. Han var glad för hjälmen och benskydden. Men metallsmaken i munnen fick honom att gissa att något gått sönder. Tungan tog en runda och han insåg att en tand fattades.

Snyggt tandimplantat

Han tog sig hem och ringde därifrån till sin tandläkare. På mottagningen såg de att tanden hade lossnat med roten och var helt borta. En tid bokades för att börja göra ett implantat på kliniken i Jämtland. En titanskruv skulle opereras in i käkbenet för att sedan få läka fast. Under tiden skulle de skapa en tand som passade honom perfekt. När såret läkt skulle tanden skruvas fast.Torbjörn var så glad att ha en sån duktig tandläkare på orten. Snart skulle han se ut som vanligt igen.

Läs mer om tandimplantat på denna hemsida: tandimplantatjämtland.se

Tandläkare i Norrköping ger dig professionell tandvård

6 Mar 2022

Starka, fina tänder vill vi alla ha. Det är viktigt att ha en god tandhälsa och det kan du få genom att besöka en tandläkare i Norrköping. Du får bra service av erfaren och välutbildad personal.

Dina tänder behöver god vård och omsorg för att hålla sig friska och starka. Det mesta kan du sköta på egen hand med regelbunden tandborstning med mera. Du kan även hålla ditt sockerintag på en lämplig nivå för att minska risken för hål i tänderna. Men ett besök hos en tandläkare med jämna mellanrum är en god idé. Tandläkaren kan se över din munhälsa och kontrollera om det behövs någon vidare behandling. Du kan även gå till en tandhygienist som hjälper dig med förebyggande tandvård. På så sätt kan du undvika plack och karies i framtiden. En tandläkare kan även sätta fast ett tandsmycke på tanden om du önskar det.

Vid akuta tandbesvär bör du uppsöka en tandläkare omgående

Ibland händer det att du får akut tandvärk eller en tandskada och då ska du inte vänta med att kontakta en tandläkare. Du bör boka en akuttid hos en tandläkarmottagning omgående så du får hjälp och behandling. Tandskador och utslagna tänder förekommer rätt ofta vid sporter som ishockey, fallolyckor och under slagsmål. Om du plötsligt får en svår smärta i en tand brukar orsaken nästan alltid vara att det är ett hål i tanden. Boka en tid hos en tandläkare som erbjuder akutvård så snart du kan så blir du snabbt av med dina besvär. Läs mer om tandläkare på den här hemsidan: https://www.tandlakarnamirum.se/

Tandläkare i Hallonbergen – vad behöver du hjälp med?

28 Sep 2021

Det kan finnas många olika orsaker till att du söker efter en tandläkare i Hallonbergen. Varför söker du egentligen upp en tandläkare? Det kan vara viktigt att du vet vad du kan få hjälp med.

Du vet säkert att tänderna är mycket viktiga för att du ska kunna bita av mat och tugga den. Men vet du om allt som en tandläkare i Hallonbergen kan hjälpa dig med? Kanske går du på dina årliga besök för att få en kontroll över dina tänders, och ditt tandkötts, status. Om det finns några hål, om du behöver åtgärda din tandsten och liknande. Men man skulle kunna säga att tandläkaren är den du alltid ska börja med att gå till, vilka önskemål eller bekymmer du än kan ha.

Akut eller planerat besök hos din tandläkare

Om du får ett akut problem så kanske du är van vid att det är akuten på sjukhuset som du ska åka till. Men när det gäller tänderna så är det fortfarande en tandläkare som du ska söka upp. Även om du kanske behöver hitta en tandläkare som tar emot patienter akut. Det är även så om du har tankar på implantat, tandkorrigerande åtgärder eller annat. Börja helst med att besöka din tandläkare för att få en bedömning av läget och tips på vart du sedan ska bege dig. Det kan även vara så att du behöver en remiss, för att kunna komma till en tandkirurg eller någon annan slags specialitet inom området för tänder.

Osynlig tandreglering i din stad

22 Aug 2021

Har inte tänderna blivit ännu mer sneda under natten? Ännu en dag av fokus på dina sneda tänder, utan en plan för hur du ska ändra det. Men det finns hjälp att få om du tar tag i ditt problem.

En helt vanlig dag sitter du och surfar vid din dator och trillar in på: invisalign i Malmö. Först tror du att det är någon rynkbehandling men sedan börjar glädjen bubbla i magtrakten, för det är precis detta som du har önskat dig. Även om du inte visste om det. Ett sätt att äntligen få ordning på dina sneda tänder, utan att använda en synlig tandställning.

Du är ju i fyrtioårsåldern, och känner dig för gammal för en synlig tandställning. Även om du har flera vänner som har haft det, utan att du har reagerat egentligen. Men du har inte lyckats komma över gränsen när det gäller att du själv ska använda dig av en sådan. Sagt och gjort, nu ska det ske! Nu ska du äntligen få de där perfekta tänderna.

Konsultation före åtgärd

Har du någon gång haft ett bekymmer och sedan sökt på det på internet? Då är det inte omöjligt att det där gigantiska problemet, som du ansett, inte är någonting emot vad andra kan genomlida.

Så kan det också vara när det gäller sneda tänder, eller för tät tandrad. Därför sker det alltid en undersökning och konsultation, när det gäller vilken åtgärd som passar för att du ska bli nöjd.

Fredrik skulle ha gått till en tandläkare i Sundbyberg

27 Jul 2021

Det kan bli smärtsamma och kostsamma konsekvenser om man inte lyssnar på sin tandläkares råd. Och ännu värre om man inte går till tandläkaren alls. Fredrik fick lära sig det den hårda vägen.

Fredrik är några år över trettio. Han sitter på busshållsplatsen i Sundbyberg och väntar på sin buss medan han är djupt försjunken i sina egna tankar. Mest undrar han hur det var möjligt att han kunde spendera så mycket på en rotfyllning. Och så klar leder den frågan till hur han ens kunnat låta sina tänder förstöras på det viset.

Minnet av samtalet han hade med sin tandläkare 5 år tillbaka kommer upp. Då hade Fredrik frågat “Vilka tänder ska jag använda tandtråd på?”. Tandläkaren tittade på honom med en menande blick och svarade allvarligt: “Alla du vill ha kvar.”

Fredrik använde inte tandtråd.

Låt tandläkaren rädda dina tänder i tid

Istället för att följa stackars Fredriks oförnuftiga exempel, kan du spara både tid, kraft och pengar om du går till Esplanadkliniken i Sundbyberg. Åtminstone ett besök om året för att se till att allt är okej och att du inte har karies kommer att förekomma dyra utgifter i framtiden.

Du kan även boka tid hos din tandläkare för estetiska skäl. Du kan till exempel bleka tänderna eller få tandställning. Att bleka tänderna är ett snabbt och enkelt sätt att få ett fräschare leende. När du är hemma, kom ihåg att ta hand om din munhälsa och borsta ofta. Framför allt: glöm inte att använda tandtråden.

Det perfekta leendet

27 Apr 2021

Det perfekta leendet är ett påhittat begrepp. Vad som däremot stämmer är att alltför många lider av att ha svårt missfärgade tänder. Skalfasader kan vara ett bra sätt att lösa problemet.

Kanske har du hört ordet tidigare men inte funderat vidare på vad det innebär? Att skaffa skalfasader betyder att du täcker dina tänder med ett ytterst tunt lager av fasader av porslin. Fasaderna sätts på permanent och ska eller kan alltså inte tas av, till exempel till kvällen.

Att ha skalfasader fungerar exakt som att ha vanliga tänder, bara bättre. Du får tänder i normal färg och form och behöver inte bekymra dig om att de ska lossna. Du tuggar och äter som vanligt. Du måste också sköta dem precis som du sköter vanliga tänder, med borstning och annat.

Hur går en behandling till?

Först ska du förstås boka tid hos en klinik. Du bor väl någonstans på Sveriges vackraste del, framsidan? Skalfasaden på tanden Sverige, så att säga? Bra. Hitta en bra tandvårdsklinik som utför skalfasader i Göteborg. Första besöket går ni igenom förutsättningarna och gör en undersökning.

Bestämmer ni er för att gå vidare tas mått på dina tänder och sedan ska fasaderna tillverkas efter dina förutsättningar. De flesta kliniker monterar skalfasader på en slipad yta men du har tur. Denna klinik har en unik teknik som gör att ni hoppar den delen.

Med nymonterade skalfasader ger du dig sedan ut i resten av ditt liv. Glad och självsäker och med ett alldeles äkta och glatt leende.

Tandreglering gör drömmar till verklighet

16 Mar 2021

Det är viktigt att ha en god munhälsa. Men nästan lika viktigt är det att känna sig bekväm med sitt eget leende. Har man sneda tänder hjälper tandreglering till att fixa och jämna ut leendet.

Nu ska vi berätta om Susanna i Karlstad. Hon är en söt tjej med pigga ögon och vackra drag som faller alla i smaken. Hennes skratt är så smittsamt att det kan få alla att skratta med. Men när Susanna själv tittar sig i spegeln kan hon inte låta bli att se en enda sak: hennes tänder som inte sitter som de ska. Eller som hon skulle vilja. Den där hörntanden blir alltid fläckig med läppstift då den envisas med att sticka ut bland de andra. Nej, nu är det nog! Susanna bestämmer sig för att ta första bästa tid hos tandläkaren och skaffa tandställning. Även om man får gå med den där ståltråden i munnen ett bra tag så är det värt det, resonerar hon.

Tandreglering - inte bara för ytliga skäl

Susanna är inte den enda som har gjort ett bra val och kontaktat en klinik för tandreglering i Karlstad. Att vilja visa upp en snygg och prydlig tandrad när man ler och skrattar är inget dåligt. Tandreglering löser en rad olika problem, förutom de av estetiska skäl. När tänderna växer snett, på varandra eller på fel ställe skapar det en rad bieffekter som försvårar både ätande och tal. Känner du att du faller in på beskrivningen kan du snabbt boka in ett tandläkarbesök för undersökning.

Ta hand om dina tänder på rätt sätt

11 Mar 2021

Redan när vi är små får vi lära oss hur man ska ta hand om tänderna, redan från första tanden är tandborsten där. Tandvården är viktig för att ha bra munhälsa. Tandläkaren ser över dina tänder.

Minst en gång per år bör man göra ett besök hos tandläkaren. Då görs det en undersökning i munnen för att se tändernas skick. Man kollar så det inte finns infektioner eller något hål som börjar komma fram. Tandläkare arbetar på ett sätt som lokaliserar och sedan åtgärdar problemen. Framförallt så även förebygger de problem genom att ta itu med de små redan innan det hinner bli något.

Många tandläkare säger att 70% av all tandvård sker i hemmet. Det innebär att det är några saker du måste tänka på och göra i hemmet. Hitta också en bra klinik som hjälper dig att hålla koll på tänderna. En bra tandläkare att guld värd att kunna vända sig till.

Förebyggande för tänderna i hemmet

Att tandvården sköts på rätt sätt redan i hemmet är en väldigt viktig sak för tändernas hälsa. Tänderna mår inte bra av för mycket socker, vare sig godis eller kolsyra, även fast kolsyra är snäppet värre.

Dessutom bör man vara väldigt noga med tandborstningen, minst två gånger per dag ska man borsta tänderna. Detta ska göras noggrant på alla tänder. Då tandborsten inte kommer åt överallt behöver man hjälp av tandtråd. Med tandborste, tandtråd och en bra munskölj kommer man långt. Man kan få hjälp av tandläkaren om man känner sig osäker. Mer information om tandläkare kan du hitta här: malmötandläkarcenter.se 

Val av tandläkare

2 Mar 2021

När du ska välja en tandläkare att gå till så bör du välja en som du känner dig trygg med och som kan erbjuda dig en bred kompetens. Med en kompetent tandläkare kan du känna dig lugn och trygg.

Du besöker din tandläkare regelbundet så varför inte se till att ha den allra bästa möjliga. Men frågan är vilken är den bästa tandläkaren? Först och främst är det bra om du känner dig helt trygg hos tandläkaren så du kan slappna av innan och under ditt besök. Är det dina barn som besöker tandläkaren är det extra viktigt att de känner sig säkra på tandläkarmottagningen så det gäller att välja med omsorg. För att hitta rätt tandläkare så kan du fråga runt hos dina vänner och bekanta för att se om du kan få något bra tips från dem eller söka på nätet. Om du väljer att söka på nätet så är det bra om du har möjlighet att läsa recensioner innan du gör ditt val.

Satsa på bred kompetens

En annan sak man behöver tänka på inför valet av tandläkare är att se till att mottagningen kan erbjuda dig en bred kompetens med många olika sorters behandlingar. Då är du säker på att du kan få den omvårdnad du behöver under ett och samma tak istället för att behöva göra en behandling på ett ställe och sedan nästa hos en annan mottagning. Du som bor i Skåne kan få komplett tandvård i Malmö om du gör ett besök i den staden.

Ett bättre leende

25 Feb 2021

Missfärgade tänder påverkar sällan funktionen. Ibland hänger det samman men oftast är missfärgning ett psykologiskt hinder. Det är inte svårt att åtgärda, till exempel med skalfasader.

Missfärgning av tänder är ett stort problem för ett ganska stort antal människor. Har man inte själv upplevt situationen kan det kanske vara svårt att förstå. För den som själv är drabbad är det en inte så rolig verklighet. En olyckshändelse kan bidra till missfärgning. Bruk av tobak och drycker som missfärgar likaså.

Många personer med detta problem ägnar mycket energi åt att dölja problemen. Tillslut kan man helt ha tappat det öppna och glada leende man en gång hade. Huskurer fungerar sällan och i längden inte alls. Det är tråkigt att många har detta problem då det faktiskt inte är speciellt svårt att rätta till.

Hur fungerar skalfasader?

En skalfasad är helt enkelt ett tunt skal av porslin som sätts på den drabbade tanden. Skalfasaden anpassas i färg så att den ser naturlig ut men du slipper visa upp dina missfärgade tänder. För att fästa skalfasaden på tanden behöver den slipas ner en liten aning. När den väl är på plats sitter den kvar permanent.

För dig som vill ha hjälp med en bedömning rekommenderar vi att du tar kontakt med specialister på skalfasader i Malmö. Tillsammans kan ni bestämma om denna behandling är ett bra alternativ för just dig. I vissa fall kan du även få hjälp från Försäkringskassan med skalfasader. Din erfarna tandläkarklinik hjälper dig att lösa allt på bästa sätt.

Tandreglering för reglering av tänderna

3 Jan 2021

En tandreglering görs av olika anledningar. I vissa fall handlar det om utseendet, men många gånger är det för tändernas hälsostatus. Tandreglering är något för alla olika munnar.

När man gör en tandreglering gör man det med hjälp av en tandställning. Tandställningen hjälper till att flytta tänderna. Detta kan man göra i olika syften, det kan vara för långt mellan tänderna eller någon tand kanske ligger över en annan så tänderna tar skada av det. Det kan även vara att man har ett underbett som gör det svårare att äta och tugga som man ska. Tror du att du behöver en tandreglering? Besök en klinik som kan tandreglering i Göteborg, de hjälpa dig med undersökning av din mun. Går man som vuxen får man bekosta det själv, men för barn är det gratis. Man kan även som vuxen behöva gå till en tandläkare som är specialiserad på tandreglering.

Olika tandställningar

Det finns många olika tandställningar man kan använda. Det finns de som sitter fast, de finns även de man tar på och av själv. Vissa ska man endast ha på nätterna, medan vissa ska vara på dygnet runt. Har man en tandställning som ska tas av måste man även rengöra denna noggrant. Det gör man givetvis också med den som sitter hela tiden. Tandläkaren som sätter dit den kommer förklara hur du ska borsta för att hålla den ren. Det finns även olika färger på tandställningen och vill man ha genomskinlig tandställning så finns även det. Läs mer om tandreglering på denna webbsida: https://www.tandregleringgöteborg.se

Mer naturliga tandimplantat idag

3 Dec 2020

Det kan kännas tryggt att veta att om man skulle tappa en tand så går det oftast att återskapa den igen. Ibland blir det till och med så pass bra att det ser ut som om tanden fortfarande är på plats.

När man började skapa löständer, eller tandimplantat, så var det ofta något som gick att se på mils avstånd. Det var inte svårt att se att tänderna var falska och det gjorde ofta bäraren medveten och nedstämd. Men idag har man börjat använda sig av material till tandimplantat som gör att tänderna ser precis likadana ut som riktiga. Det är material som inte skadar kroppen och som kan fungera i väldigt många år, för dem som får sitt implantat redan i ung ålder.

En perfekt skapelse

För att skapa och infoga ett tandimplantat krävs det en process i flera steg. Först och främst tar man reda på hur tanden ska fästas. Har man tur så är käkbenet så pass stabilt att det går att fästa tanden med hjälp av en skruv. Men ibland får man istället fästa tanden vid tänderna på var sin sida. En teknik som även den går utmärkt och som är stabilt. För själva tillverkningen av tanden tar man noga avtryck av käken för att se hur en ny tand ska se ut och hur den ska få plats och passa in. Man bedömer även tändernas färg för att inte tandimplantatet ska ha en annan nyans och därmed sticka ut från mängden.

← Äldre inlägg