Borstar inte tänderna

Vad händer om man inte borstar tänderna?

Frågan i rubriken är värd att ta på allvar för det är tyvärr inte ovanligt att folk inte borstar sina tänder. Frågan är varför någon väljer att inte borsta sina tänder? Till mångt och mycket så handlar det naturligtvis om lathet; man anser att det är jobbigt att ställa sig framför badrumsspegeln och borsta tänderna och det är skönare att gå direkt till sängen.

Anledning nummer två handlar om att många inte har några problem med sina tänder och där de trots utebliven tandborstning aldrig får hål i tänderna. Oavsett anledning så lever man farligt. Struntar man i att borsta sina tänder så kommer det nästan alltid konsekvenser – kostsamma sådana. Även om du aldrig haft hål i tänderna så kommer det ändå en dag så den uteblivna tandborstningen lämnar spår efter sig och inte sällan så syns detta även i din plånbok. Det är dyrt att korrigera tandproblem och kostnaden blir alltid högre om man väntar till dess att ett akut problem uppstår och man måste uppsöka en akuttandläkare.

Man med tandvärk

Vi kan rada upp några anledningar till varför du ska borsta tänderna innan vi fortsätter. Detta slipper du om du borstar dina tänder på ett korrekt sätt:

  • Tandlossning
  • Karies
  • Tandsten
  • Dålig andedräkt
  • Andra sjukdomar – i värsta fall cancer eller hjärt- och kärlsjukomar (det finns ett klart samband mellan dålig munhälsa och dessa hemska sjukdomstillstånd)

Våra förfäder hade inga hål och de borstade aldrig  tänderna.

Inte sällan kan detta påstående komma och här är det lätt att slå hål på myten i fråga. A) dina förfäder hade visst hål i tänderna och B) visst borstade de dem – men de gjorde det med hjälp av att peta tänderna med exempelvis kvistar. Skillnaden mot idag är att de åt en annan typ av kost.

Vi skulle säga att det idag mer än någonsin tidigare är viktigt att ta tandborstning på ett större allvar. Detta beroende på vad vi äter. Dagens kost innehåller mer socker och detta egentligen oavsett vad du köper för typ av produkt.

Dessutom så finns det fler frestelser och lockelser idag också och där exempelvis läsk för många har blivit en del av vardagen. Kort sagt; det är lättare att idag skapa sig problem med tänderna och därför bör man snarare utöka sin tandborstning än att dra in- eller helt utelämna den.

Underlätta din tandborstning

Det råd vi kan ge är att man skaffar sig dels rutiner kring sin tandborstning och att man dels försöker underlätta lite för sig själv. Det finns idag  väldigt bra elektriska tandborstar där man genom dessa på ett effektivt sätt får bort plack och karies. En riktig investering som kräver minimal ansträngning. De flesta modeller som finns – även de billiga – fungerar på ett väldigt bra sätt.

Gällande rutiner så är, som sagt, tandborstning att rekommendera minst två gånger om dagen och gärna vid morgon och kväll. Handen på hjärtat här: det handlar om fyra minuter per dag – två minuter på morgonen och två minuter på kvällen – för att slippa framtida problem i munnen. Är det verkligen så jobbigt?