Byta tandborste - hur ofta behövs det?

Kortfattat så kan man säga att din tandborstning aldrig blir bättre än det redskap du har i handen. Det vill säga, med jämna mellanrum så bör du byta tandborste och här kan en bra tumregel vara att se över detta ungefär varannan månad – gärna oftare. Det är inte så dyrt att köpa en ny tandborste och du får väldigt mycket valuta för pengarna då du gör så.

Frågan här är vilken typ av tandborste du ska välja? Svaret är lite olika från person till person – vi har alla olika tänder och vi borstar alla våra tänder på lite annorlunda sätt; något som gör att det är svårt att ta fram en tandborste och säga att just den passar alla.

Välj ett mjukare alternativ när du ska byta tandborste

Det vi däremot kan göra är att ge ett gott råd: välj en mjukare tandborste. Det fel många gör – både vid sin tandborstning och vid valet av tandborste – är att man tar för givet att hårt är synonymt med ett bättre resultat. Man trycker för hårt och man väljer en tandborste med hårda strån – något som ger en motsatt effekt än vad man eftersträvar och som faktiskt riskerar att skada tandköttet, blottlägga en tandhals och skapa obehagliga ilningar.

En sak som man ska väga in och överväga är att skaffa en annan typ av tandborste och lägga lite mer pengar på att investera i en eltandborste.

Tandborste i närbild

Byt till en eltandborste

Mycket har hänt i utvecklingen för el-tandborstar och de modeller som idag finns på marknaden är dokumenterat effektiva både mot plack och för att motverka karies. Den roterande rörelsen gör att en eltandborste kommer åt lite djupare och tar därmed bort det du inte kommer åt med en vanlig tandborste.

Ett råd här är att du låter en tandhygienist göra valet åt dig. Även om utvecklingen som sagt gått framåt så är det viktigt att man väljer en eltandborste med de egenskaper som man själv och sina tänder behöver.

Gällande själva borstarna så gäller samma sak här som vid en vanlig tandborste: byt varannan månad och välj lite mjukare strån. Viktigt: med en eltandborste så behöver du definitivt inte trycka på med din hand. Det sköts per automatik.

Städa med din gamla tandborste

Slutligen tänkte vi avsluta med ett litet bonustips gällande dina gamla tandborstar. Släng dem inte direkt; en tandborste är perfekt att använda vid städning och du kan med lätthet använda en sådan för att exempelvis rengöra fläkten eller fogarna i ditt badrum. Kort sagt; där du inte kommer åt att skrubba med dina händer och fingrar så är en gammal tandborstning lösningen.