Akuttandläkare Malmö - få hjälp fort

Olyckor händer och vad gäller tänder så är detta definitivt inget undantag. Ett bett i olivkärna och så går en tand av, en innebandymatch mot polarna i Malmö som resulterar i en utslagen framtand eller en plötslig vurpa som innebär att man biter av en hörntand.

Därtill finns även tandvärk som kan uppenbara sig när som helst - och göra ont på ett sätt som man tidigare aldrig upplevt. Tänderna är känsliga och ibland så måste man få hjälp direkt. Det kan man också. Idag erbjuder många tandkliniker akuttandläkare som står redo att rycka in då olyckan är framme - som exempelvis vid innebandymatchen i Malmö.

Det gemensamma vid både värk och vid dentala olyckor är att man bör söka hjälp snabbt. Om inte så riskerar skadan att förvärras - och bli svårare att korrigera. Behovet av en akuttandläkare i exempelvis en stor stad som Malmö är därför stort. Det som är bra med denna tjänst hos privata kliniker är att man går före den ordinarie kön. Klinikerna avsätter vissa tider där akuta fall kan behandlas; man behöver således inte sitta i ett väntrum och se hur timmarna passerar: det finns en akuttandläkare på plats som står redo att hjälpa till.

Orättvist? De flesta har någon gång haft tandvärk och vet hur det kan kännas. Därför är också, förmodligen, de flesta villiga att vänta lite längre om en person med fruktansvärda smärtor kommer in före hos tandläkaren.

Det kan du göra innan du kommer fram till din akuttandläkare

Om du slår ut en tand så kan det vara svårt att tänka logiskt och rationellt. Man befinner sig i en slags chock - många minns inte ens vad som skedde direkt efteråt - och man kan därför fatta felaktiga beslut. En tand som slås ut kan i många fall räddas - och du kan göra jobbet enklare för din akuttandläkare. Ett av de bästa sättet är faktiskt att sätta tillbaka tanden därifrån den lossnat.

Kroppen har en fantastisk förmåga att rädda och hålla en tand vid liv; där finns det goda möjligheter att din tand de facto kan sättas tillbaka och fungera som vanligt i framtiden. Ett annat sätt att rädda tanden är att lägga den under tungan och ha den där medan du åker mot din akuttandläkare i Malmö.

Skulle det handla om ditt barn dock så bör du agera annorlunda. Om barnet slår ut en mjölktand så ska du inte sätta den på plats i gluggen igen: det kan innebära att den framtida, permanenta tanden, påverkas negativt.

Vid en avslagen tand då - hur ska man agera då? Exakt samma ska gäller här som om du skulle slå ut tanden helt och hållet. Lägg den under tungan och börja färden mot tandkliniken. Ett annat alternativ är att du stoppar tandbiten i ett glas mjölk. Det är enklare att göra. Sker olyckan i ditt hem i Malmö så är det den bästa lösningen. Häll i mjölk i ett glas, stoppa ner tandbiten och börja googla för att se vilka kliniker som erbjuder akut tandvård.

Det absolut viktigaste är att du snabbt söker hjälp. Ju snabbare du hamnar i tandläkarstolen, desto bättre odds finns att din tand kan räddas eller att tandvärken kan lindras.

18 Sep 2020