Är tandimplantat den bästa lösningen?

Hade man förr oturen att slå ut sina tänder så fanns det sällan något annat alternativ än att sätta in löständer. Detsamma gällde vid annan typ av tandlossning – som en följd av exempelvis sjukdom, medicinering eller missbruk (cigaretter, snus, narkotika, alkohol). Tappade man tänderna så var löständer vägen att gå för att åter kunna tugga maten och kunna möta världen med ett leende. 

Tiderna förändras dock, tack och lov, och ser man till alternativ vid tandlossning så har mycket redan hänt – och ännu mer innovationer kommer att ske. Numera är det inte ovanligt att se att en patient som tappat sina tänder får tandimplantat inopererade snarare än att tvingas använda löständer. Tandimplantat är den bästa lösningen – men den är inte för alla. 

Det som sker då en tandläkare sätter in tandimplantat är nämligen att man borrar fast titanskruvar i käkbenet. Dessa titanskruvar har gängor och i dessa kan man sedan skruva fast de keramiska kronorna som kommer att fungerar som tänder. Titan används då det visat sig att detta har en förmåga att välkomnas av kroppen och att det därför ofta växer ihop på ett bra sätt – något som gör lösningen med tandimplantat än mer permanent. Läs mer om tandimplantat på denna site.

Titan har visat sig vara väldigt mottagligt av kroppen. Inte sällan så växer tandimplantat fast och fungerar - på ett ännu tydligare sätt - som riktiga tänder

De keramiska kronorna tillverkas och förbereds unikt för varje patient. Vi kan säga att du bor i Solna och har en förkärlek för kaffe och cigaretter – två stycken laster som gjort att dina tänder antagit en gulare nyans. Den nyansen kommer även dina nya tandimplantat att få; det gör att ingen kan ana att det inte är dina ordinarie tänder man ser då du ler. Men, vi kan även peka på en av de dessa båda laster som en anledning till varför din tandläkare i Solna inte rekommenderar dig tandimplantat: din rökning. 

Ett starkt och friskt käkben är ett måste 

Rökare har ofta sämre kvalitet på sina käkben än vad icke-rökare har. Och, för att få tandimplantat inopererade så krävs det ett starkt käkben för att skruvarna ska kunna fästas. Därför bedöms också många rökare som sämre kandidater. 

Dock: du kommer inte att bedömas som en sådan enbart för att du röker – man genomför alltid en grundlig undersökning med röntgen innan ett beslut fattas. Du som rökare kan ha tillräckligt starkt käkben för implantat – men du kommer säkerligen att få rekommendationen av din tandläkare i Solna att fimpa för gott innan operationen genomförs. 

Infektioner i käkbenet kan också stå i vägen för tandimplantat och likaså så brukar barn inte vara goda kandidater - då käken ännu inte är färdigväxt. Som sagt. Ditt käkben är avgörande för om man ska kunna gå vidare och det första steget är att genomföra en grundlig undersökning hos din tandläkare. Vid denna så kommer du även att få reda på priser och hur lång tid allting kommer att ta. 

9 Feb 2018