Fler borde tugga tuggummi med Xylitol

Det är konstigt detta med Xylitol. Vet du vad det är? De flesta vet inte om att det finns något som heter Xylitol ens. Det kanske bara är i Finland som man är medveten om dess existens? Tandläkare vet vad det är för ett ämne. Det är lika sött som socker, men är inte socker, utan framställs av björksav. I Finland är Xylitol väldigt populärt som sötningsmedel. Det är bättre än kemiska substanser som aspartam, och har viss effekt på att skydda tänderna istället för att angripa dem med karies, som socker gör. Fler borde alltså tugga tuggummi med Xylitol.

Varför det är bra med Xylitol

Allt som gör att du får en bättre salivutsöndring är egentligen bra för dina tänder. Det är i saliven som antimikrobiella ämnen finns. Människor som har riklig saliv har nämligen bättre tänder och munhygien. Och tvärtom – ibland kan patienter som får medicin som leder till muntorrhet, få sämre tänder. Då är det viktigt att egentligen så gott som hela tiden ha något i munnen som hjälper till att utsöndra saliv. 

Det är bra mycket bättre med Xylitol än med socker

Socker bildar bakterier i din mun, som i sin tur bildar karies och som angriper dina tänder. Det är därför viktigt att borsta dina tänder. Du rengör dem på så sätt. De blir fria från bakterier och det du absolut ska använda är alla tandkräm som innehåller fluor. Det är det enda som motverkar bakterier i munnen. Efter att du har borstat dina tänder ska du egentligen inte äta något på flera timmar. Då får dina tänder ”vila”. Helst ska du inte äta något med socker i, vilket är svårt. Idag finns det socker i nästan all mat som är processad. Det innebär att maten är tillverkad i förväg. Till och med skinka innehåller socker, för att göra den godare. Socker finns i bröd, cornflakes och i många müslisorter, vilket gör att så gott som alla som väljer att äta frukost startar dagen med socker i munnen. Därför är det viktigt att borsta tänderna efter frukosten och sedan inte stoppa något i munnen innan det är dags för lunch.

Borsta tänderna innan läggdags

På kvällen är det viktigt att borsta tänderna innan läggdags. Då får tänderna vila under natten. Under dagen kan du med fördel stoppa in en fluortablett som får smälta i munnen. Och ska du tugga tuggummi, ska du välja ett tuggummi som innehåller Xylitol. Godis borde alla helt sluta äta, vilket är svårt, vi svenskar äter mest godis i hela världen. Så mycket som 17 kilo godis äter vi per år och per person. Det visar sig i tänderna, tyvärr. Många barn i särskilt utsatta områden (läs invandrarbarn) har allt sämre tandhygien. Vi borde inför fluortanten i våra skolor på nytt. Som tur är finns det gratis tandläkarvård för alla barn i Sverige.

Till sist – gå till tandläkare

Till sist måste sägas att det enskilt bästa för dina tänder är att gå regelbundet till tandläkare. Där kan det upptäckas ifall du har plack på dina tänder. Plack är början på hål i tänderna och är inte bra för dig. Tandläkaren kan upptäcka och ta bort placket så att du inte får hål i tänderna och måste borra dem. Hen tar också röntgenbilder på dina tänder och kan upptäcka ifall du har kariesangrepp mellan tänderna, något som oftast inte syns med blotta ögat.

Viktigt med lokal tandläkare

Ska det vara bekvämt att gå till tandläkare är det viktigt att ha en tandläkare nära där du bor. Som tur är det finns det många tandläkarmottagningar i våra svenska förorter runt om i Sverige. Bor du till exempel i Sundbyberg, en stor förort till Stockholm, finns det många tandläkaremottagningar som du kan söka dig till. Läs mer om en lokal tandläkarmottagning här.

15 Feb 2018