Frågor och svar om tandläkare i Stockholm

Då Stockholm är Sveriges största stad så innebär detta för många nyinflyttade att en del praktiska saker som man tidigare tagit för givna måste lösas. Det vill säga; har man bott i en mindre stad så har man också varit väl införstådd med hur saker och ting fungerar och vart man vänder sig om något problem uppstår. Flyttar man till Stockholm så kan får man i många fall alltså helt börja om från noll och en av dessa saker gäller tandläkare. Då det i en mindre stad finns kanske en- eller två stycken verksamma tandläkare så blir valet där enkelt och ganska givet – detta ställt mot Stockholm där urvalet – av förklarliga skäl – är väldigt mycket större. Hur fungerar egentligen tandvården i Stockholm och vart ska man vända sig om något händer? Vi tänkte hjälpa till genom att svara på några vanliga frågor gällande tandläkare i Stockholm.

Är en tandläkare i Stockholm dyrare?

En vanlig missuppfattning gällande en tandläkare i Stockholm är att ett besök hos en sådan är väldigt mycket dyrare än i övriga Sverige. Så är inte fallet utan det kan vara precis tvärtom. Tack vare den höga konkurrensen så har nämligen priserna sjunkit under senare år. Visst – en tandläkare på Östermalm kan vara lite dyrare än vad en kollega i en förort som Kista är; men där har man ju som kund också ett val att göra. Man är inte på något sätt som boende på Östermalm bunden till de tandläkare verksamma i det området.

Får man bra service av en tandläkare?

Här varierar det och generellt sätt så kan man säga att du kommer att få bättre service ju mer pengar du betalar för din tandläkare. Det vill säga; besöker du en exklusiv mottagning på Östermalm så kommer också kostnaden att matcha den service du får i form av fräscha, snygga lokaler och omtänksam personal. Hos billigare tandläkare så sker vården mer efter löpande-band-principen; något som också fungerar och passar väldigt många.

Vilka behandlingar finns?

De flesta tandläkare erbjuder liknande behandlingar om man ser till exempelvis estetisk tandvård. Då det kommer till att laga tänder, ta bort plack, tandsten och andra vanliga saker så får man samma behandlingar oavsett var man vänder sig. Samtliga tandläkare har i grunden samma utbildning och det är denna som löper som en röd tråd genom hela deras yrkesliv. Du behöver alltså inte oroa dig för kvaliteten på arbetet som utförs. Att laga ett hål hos en tandläkare på Östermalm följer samma princip som då ett likadant hål ska lagas i Kista.

Finns det tider akut?

Om man skulle göra sig illa så är det viktigt att man snabbt får hjälp och här brukar de flesta tandläkare i Stockholm avsätta vissa tider dit man kan söka sig. Att anmäla sig till en tid akut innebär att man som patient får gå före i den ordinarie kön. Förvisso till ett lite högre pris – men det brukar det vara värt. Tandvärk och dentala problem är inte att leka med och måste korrigeras och lagas så fort som möjligt.

Här kan du läsa om hur tandvården fungerar på en klinik i Kista-området: http://www.tandläkarekista.biz.

23 Aug 2017