Går det att slippa tandläkare?

Visst det går det till en del att slippa gå till tandläkare om man ser till att borsta sina tänder riktigt noga, och sköljer dem med fluor och håller tänderna rena med tandtråd. Men ändå bör man gå till tandläkare minst en gång om året för att en tandläkare ska kunna upptäcka ifall man drabbats av någon tandsjukdom som behöver åtgärdas.

Den vanligaste tandsjukdom som man kan drabbas av är parodontit. Nästan varannan vuxen kan drababs av den och den innebär att tandköttet bryts ner av bakterier. Men visste du att plack på tänderna även kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar?

Bakterier kan leda till hjärtinfarkt

Egentligen är det inte så konstigt, om man tänker på att munnen och det som finns i munnen, sprider sig till resten av kroppen. Och har man då plack på tänderna, bakterier i tandköttet, följer de med ut i resten av blodomploppet och rakter ner i hjärtat. Där kan det åstadkomma blodproppara och hjärtinfarkter i värsta fall. Men det går att hindra att tänderna drabbas av plack och från att utvecklas. Det går att stoppa bakterier i munnen genom antingen penicillin eller bacteriocin som kan vara eller fungera som ett slags anitbiotika. Det berättar Torbörd Bengtsson tlll Sveriges television. Han är professero vid Örebro universitet och forskar om hjärt- och kärlsjudomar.

God hygien bästa skyddet

Det bästa man kan göra för att inte drabbas av Parodontit är att borsta tänderna varje dag, använda tandtråd och besöka en tandläkare regelbundet. Det räcker alltså inte bara att borsta tänderna. Många borstar sina tänder så ihärdigt att tandköttet skadas och det bildas fickor invid tänderna. Det kan skada tandköttet så pass att en tandläkare bör skydda tandköttet med en lagning, då hon eller han lägger på en massa kring varje tand som har skadats invid tandköttet. På så sätt kan en tandläkare skydda tänderna från att drabbas av Parodontit. Och sådant är omöjligt att göra på egen hand.

Man kan även ha fluor i munnen

Så snart som man har ätit kan man även låta en fluortablett sakta få brytas ner i munnen. På så sätt kan man hålla en bra balans mellan surt och basiskt i munnen med hjälp av fluor. Det är nästan bättre än att borsta tänderna då man egentligen inte ska borsa sina tänder för mycket för då kan tandköttet skadas, och när man borstar ska det endast vara en mycket mjuk tandborste. Läs mer om tandläkare i Jönköping på: https://www.tandläkarejönköping.nu.

19 Dec 2019