Har du slagit ut dina tänder i Stockholm?

Det som är talande om man jämför ett par tappade tänder med ett brutet ben eller arm är att de senare går att laga och i många fall få ett starkare ben efteråt. Bryter du benet så kommer en operation att äga rum, du kommer att få gå med gips i några månader och efter en tids rehabilitering så kommer ditt ben att vara funktionellt och som vanligt igen.

Men, om du istället – låt oss säga att det handlar om en idrottsrelaterad olycka, lämpligen ishockey – skulle slå ut dina tänder så kommer det inte att växa ut några nya. Den hockeyklubba som du fått i munnen vid en närkamp är alltså förödande på fler än ett sätt. Du känner en stor smärta, du kommer att få en operation utförd av en tandläkare och du kommer att få en lösning presenterad - men dina ordinarie tänder är ett minne blott.

Vilken lösning är då bäst? Den vanliga handlar om tandproteser – löständer – som kan vara att föredra för dig vid just det här skedet i livet. I och med att du idrottar, låt oss säga att du bor i Stockholm, så kommer din tandläkare förmodligen att rekommendera dig tandimplantat i Stockholm under den period din aktiva karriär pågår. Detta i och med att risken är påtaglig att du får ännu en klubba i din mun och skadar fler tänder. Då din karriär är över däremot – då kan din tandläkare i Stockholm komma med en mer permanent lösning som kallas för tandimplantat.

Överväg tandimplantat om det finns rätt förutsättningar

Tandimplantat är, i jämförelse med tandproteser, en bättre lösning och vi tänkte ge några snabba punkter som styrker detta påstående:

  • Tandimplantat sitter fast. Din tandläkare i Stockholm kommer att operera in titanskruvar i ditt käkben och i dessa så fäster man därefter emaljkronor som ser ut som tänder. Tandimplantat kan, tack vare att titan ofta tas upp och välkomnas av kroppen, växa fast och fungera precis som vanliga tänder gör. tandproteser måste plockas ut, de kan glappa och de kan försvåra matsmältningsapparaten.
  • Tandimplantat ser äkta ut: Varje emaljkrona - oftast av porslin - tillverkas för hand och med dina ordinarie tänder som mall. Det blir alltså samma färgnyanser och samma form. En utomstående kommer inte att se någon skillnad - det går i de flesta fall inte att skilja ett tandimplantat från en riktig tand.
  • De känns äkta Ett problem med tandproteser är att de kan påverka matsmältningen och att man kan känna obehag då man tuggar sin mat. Det sker sällan då man har tandimplantat inopererade, Dessutom påverkas heller inte talet - något som även det kan vara problematiskt vid tandproteser där vissa ljud, helt enkelt, blir svåra att framställa.

Varför har inte alla tandimplantat?

Sett till fördelarna så borde alltså alla som, av något skäl, saknar en- eller flera tänder välja tandimplantat. Det finns dock vissa krav som måste uppfyllas för att man ska kunna genomföra en operation hos en tandläkare.

Det största kravet är styrka i käkbenet: man borrar, som sagt, fast titanskruvarna i detta och om det är försvagat - cigaretter, ålder, mediciner, missbruk - så kan man inte fästa skruvarna i detta.

Ekonomiska skäl kan också ligga bakom att du som privatperson i Stockholm väljer bort tandimplantat. Även om Försäkringskassan till viss del täcker kostnaden så handlar det om ganska mycket pengar i jämförelse med tandproteser.

21 Feb 2018