Munhygien central för allmän hälsa

Evigt ung kanske ingen av oss lär bli. Trots att motsatsen har försökt nås så länge människan har funnits. Om nu människan är ett djur bland alla andra djur är det märkligt att det bara är människan som har sådana ambitioner. Alla andra djurarter har accepterat att inte leva för evigt. Dessutom inte leva för evigt ung. Trots är det just det vi försöker uppnå under vår korta livstid, med blandat resultat. Att hålla en bra munhygien är viktigt har blivit allt tydligare sedan forskarna kommit fram till att plack på vår tänder påverkar direkt  vårt hjärta. Till en början en förvånande upptäckt, men vid närmare eftertanke är det hela en logisk konsekvens. Det man har i munnen följer ju med maten som vi sväljer. Det vi sväljer går ju ned i magsäcken. Därifrån går det med blodet till hjärtat, för att sedan pumpas ut i resten av kroppen. Om man då bakterier i munnen i form av plack följer ju det med till hjärtat. Alltså inget konstigt med det. Det ger att det är desto viktigare att hålla en god munhygien för en fortsatt god status av hjärtat.

Så bidrar du till en bättre hälsa

Så hur gör man då för att hålla sig med en god munhygien? Inte så konstigt men att borsta tänderna är bland det viktigaste. Det är synd att "fluortanten" inte dyker upp längre på landets skolor. På den tiden en "fluortant" dök upp på skolorna och lät alla elever skölja sina tänder med fluor, hade barnen bättre tänder. Nu ser vi att barnens tänder försämras. Vi låter dem dricka läsk, och ännu värre; energidrycker. Det är bland de allra värsta vi kan låta barnen dricka. Helst ska de dricka vatten och mjölk. Inget annat. Har man en dålig munhygien kan man låta en fluortablett smälta långsamt i munnen. Det förbättrar hygienen avsevärt!

Använda tandtråd är viktigt varje dag. Mycket fastnar mellan tänderna och det är viktigt att allt kommer bort. Framför allt inför natten. Då är tandtråd mycket viktigt att använda på kvällen. Så gör det till en vana att använda tandtråd.

Andra saker som du kan göra för dina tänder är att besöka tandläkare regelbundet. Hellre gå på kontroller en gång för mycket än att få problem med sina tänder. Det kan bli en dyr historia. Vet du om att du har problem med muntorrhet, kan man göra det till en vana att ha en sockerfri tablett sälta i munnen. Då ökar salivavsöndringen och du får genast en bättre munhälsa.

Du bör också sluta äta socker, sluta röka och snusa. Lycka till! Vill du veta fler bra saker för dina tänder? Besök en tandläkare, som den här: www.akuttandläkarestockholm.net.

23 Dec 2017