När du behöver tandersättning

Att behöva förlora sina tänder är ganska skamfyllt. Vi ser i sagor och mytologier att människor som saknar sina tänder, ska man akta sig för. Precis som man aktar sig för onda häxor och troll. Att tappa sin tand är ganska så stigmatiserande, även om det är en helt naturlig sak i världen. Allas tänder blir gamla och sköra någon gång. Eller alla kan råka ut för en olycka som gör att man kanske tappar en och annan tand.

Skulle man fortsätta ha en glugg där tanden tidigare suttit och ha kvar ett hål i käken, kan hålet så småningom drabbas av smuts och bli infekterat. Då kan infektionen drabba hela käkbenet i värsta fall. Men det finns lösningar för borttappade tänder och de kallas tandimplantat.

Så går en behandling med tandimplantat till

Det första som man bör göra är att uppsöka en tandläkare som kan ge en behandling med tandimplantat. Bor man i Göteborg kan man googla "tandimplantat Göteborg" för att hitta en sådan tandläkare. När man sedan har fått några sådana förslag på tandläkare är det bara att ta kontakt och fråga om priser. Sedan gör tandläkaren en undersökning om det finns förutsättningar för ett tandimplantat. Det ska finnas tillräckligt starkt käkben för att man ska kunna skruva in en titanskruv där tanden förut satt.

Så här går det till:

  1. Man röntgar och undersöker käken och stället där titanskruven ska skruvas in. Det är mycket viktigt att undersöka så att det finns tillräckligt med starkt käkben där man vill skruva i titanskruven.
  2. Man skruvar i titanskruven. Har man då kommit fram till att det finns tillräckligt med bra och friskt tandkött och käkben där man vill ha titanskruven så skruvar man in den i käkbenet.
  3. Tid för läkning där titanskruven finns. När man sedan har skruvat i skruven är det mycket viktigt att käkbenet ska få läka. Som patient måste man hålla det mycket rent och borsta tänderna så att det inte bildas någon infektion där käkbenet har fått en skruv.
  4. Man gör en tand av porslin. Under tiden som käkbenet ska läka, gör en tandtekniker en ny tand av porslin. Läkningstiden kan ta flera månader i anspråk. Det beror på hur snabbt som käkbenet läker.
  5. Man skruvar i tanden i titanskruven. När käkbenet har läkt riktigt bra, så skruvar man in den nya porslinstanden och provar så att den sitter på ett bra sätt.
  6. Tid för läkning. Efter det ger man tid för en läkning så att tanden och skruven läker på ett bra sätt i munnen.
  7. Man undersöker att allt fungerar. Man gör en sista undersökning så att tanden integreras in i munnen på ett bra sätt.
29 Dec 2019