Så kan du få vitare tänder

Vita tänder kan vara ett tecken på god hälsa och hygien. Att inte ha det kan ge upphov till lite osäkerhet, och att man gärna inte visar tänderna när skrattar eller ler, till exempel. Om dina tänder inte riktigt är så vita som du skulle önska, så finns det flera metoder för att göra dem ljusare. En del metoder kan användas i hemmet, medan andra kräver besök hos en tandklinik.

Tandkräm

En del tandkrämer är framtagna för att bleka tänderna något. Fördelar med detta är att det är relativt billigt och att det inte direkt krävs någon ansträngning utöver det vanliga. Byt bara ut din vanliga tandkräm mot en som gör tänderna ljusare, helt enkelt.

En nackdel kan vara att det tar längre tid, och att resultatet kanske inte blir lika tydligt som när du skaffar skalfasad, till exempel.

Tandkräm

Skalfasad

En skalfasad görs ofta om man har skadade tänder, och kan göras i önskad tandnyans. Många önskar inte en perfekt tandrad med en kritvit nyans, utan snarare något som ser naturligt ljust ut.

Skalfasaden, som är av porslin, behöver tas fram av en tandläkare. Den formges efter dina önskemål och behov. Att hitta kliniker som gör detta är enkelt: sök bara på till exempel ”skalfasad Stockholm” (ersätt Stockholm med den stad du bor i). Även om man inte bor i Stockholm, är det en del som väljer att åka hit eftersom några av landets mest välrenommerade kliniker finns här.

Läs mer om skalfasad

Bakpulver

Oavsett om du bor i Stockholm, eller långt ute på landsbygden, så kan den här metoden användas. Att bleka tänderna med bakpulver är enkelt – blöt bara ned tandborsten och doppa den i bakpulver. Borsta i två minuter och var inte rädd för att spotta om det behövs.

Sedan är det viktigt att skölja munnen ordentligt. Att ha bakpulver under en lång period i munnen är något som bör undvikas. Om du har någon munskölj kan du använda det för att ta bort den dåliga smaken av pulvret. Upplever du obehagskänslor i tänderna kan det vara bra att kontakta en tandläkare, eftersom det kan vara tecken på karies.

Metoden bör inte överanvändas. Om du gör det för mycket under lång tid, finns det risk att det försämrar tandhälsan. Prata med din tandläkare om du känner dig osäker.

Du kan även ta en citron eller lime, och doppa en bomullstuss i dess safter tillsammans med lite bakpulver. Gnid sedan in blandningen på tänderna.

29 Jul 2019