Så lång tid tar det att bli tandläkare

Funderar du på vad du ska bli när du blir "stor"? Som barn får man ofta de frågorna. Det är en fråga som aldrig tappar i popularitet. Vad man vill med sitt liv, säger en hel del om vem man själv är och vilken inriktning man har på sitt liv. Är det så att du funderar på något yrke inom vården är det en mycket bra idé. Vården skriker efter folk som kan tänka sig att arbeta inom sjuk- och "frisk"vård. Arbetar man som tandläkare är det sällan så att människor är sjuka. Däremot kan de behöva hjälkp med kariesangrepp, tandimplantat, bettskenor eller med tandblekningar. 

Så utbildar du dig till tandläkare

Tandläkarprogrammet tar ungefär 5 år och man behöver läsa in ungefär 300 högskolepoäng innan man är klar. Då varvar man teoretiska övningar med praktiska sådana. Har man kommit halvvägs in på utbildningen får man ta emot patienter på den tandläkarmottagning som man har på skolan som utbildar tandläkare. Det man pluggar kan vara allt från patologi (sjukdomsläare), medicin, farmakologi (läran om mediciner) Man läser även etik, komunikation och teamarbete. Ska man sedan bli färdig tandläkare måste man ta en yrkesexamen på universitetet. Vill man kan man även läsa till en magisterexamen som tandläkare.

Gillar man att studera kan man specialisera sig

Ska man kunna ta emot patienter som tandläkare måste man få en legitimation, precis som läkare från Socialstyrelsen. Först måste man arbeta kliniskt i 2 år. Sedan kan man få sin legitimation som tandläkare. Som specialist kan du arbeta med ortodonti; tandregleringar. pedodonti; barntandvård, oral protetik; proteser i munnen, käkkirurgi, endodonti; rotbehandlingar, parodotologi; tandlossningssjukdomar, bett fysliologi; om man har besvär med käkleder och tuggmuskler, odontologisk radiologi, då man undersöker tänderna via en röntgen.

Väljer du att bli tandläkare kan du räkna med en ganska bra lön; för kvinnliga tandläkare kunde du räkna med en lön på dryga 43.000 och som manlig tandläkare på drygt 45.000 kronor i månaden innan skatt. För att komma in på en tandläkarutbildning krävs att man har läst biologi 2 på gymnasiet, fysik 2, kemi 2 och matematik 4. 

Var får man sedan jobb?

De bästa chanserna är att få jobb i Stockholm där det finns mer än 1.200 tandläkarmottagningar, men det spelar egentligen inte så stor roll var i landet man söker, de flesta mottagningar söker verkligen efter fler tandläkare. Konkurrensen är mycket liten om jobben som tandläkare och i framtiden ser inte ut att förändra den saken. Bor man i Stockholm och vill fortsätta arbeta där, är det inte svårt att kunna göra det.

15 Jun 2018