Så slipper du missfärgade tänder!

Det är lätt att få missfärgade tänder. Det räcker med att man under några år dricker kaffe regelbundet. Och vem dricker inte kaffe, som är vuxen? De flesta i Sverige och i Finland dricker faktiskt kaffe. Sverige är nummer två i mesta kaffedrickande i hela världen, knappt omsprunget av Finland, som är nummer ett i kaffedrickandet. Med åratals kaffedrickande, får man till sist gula och missfärgade tänder. Till sist hjälper det inte hur mycket man än brostar tänderna med olika bleknande tandkräm, de är ändå gula eller bruna, och det enda som du åstadkommer med ständigt borstande av tänder är synliga tandhalsar. Då är det bättre att gå till tandläkaren och genomföra en tandblekning i stället.

Därför är det bättre med tandblekning än tandborstning

Använder man regelbundet tandkräm som sägs vara tandblekande, nöter man bara ner tändernas skyddande emalj. Fortsätter man att borsta tänderna med tandblekande medel öppnar man för blottade tandhalsar och det kan ge ilningar i tänderna. Dessutom gör det så att du kan få blödande tandkött och riskerar att få infektioner i tandkött och området kring tandhalsarna. Då är det bättre, att man, innan man får blödande tandkött, bleker tänderna så att du undviker att få blottade tandhalsar. Bleker du dina tänder får du precis det som du önskar när du använder tandblekande tandkräm; vita tänder, men slipper att nöta ner tänderna, och slipper nöta på tandköttet i onödan.

Så går en tandblekning till

Innan du bestämmer dig för en tandblekning är det viktigt att låta undersöka dina tänder, för att se om det är lämåligt att bleka dina tänder. Gå till en tandläkare och få ett utlåtande av den tandläkaren. Hon, eller han kan då laga de eventuella hål som du kan ha i dina tänder. Det är nämligen inte lämpligt att bleka dina tänder om du har karies. Först när du har hela tänder, kan det vara lämpligt att bleka dem.

Innan du genomför en tandblekning, kommer en tandsköterska att gå igenom proceduren med tandblekningen. Hon, eller han kommer att sätta in en ställning i munnen som ser till att skydda dina läppar mot tandblekningsmedlet. Sedan penslar en tandläkare tänderna med tandblekningen. Sedan får man vänta en stund medal tandblekningsmedlet verkar på tänderna.

När tandläkaren anser att medlet har verkat tillräckligt, tar man bort ställningen. Efter tandblekningen får du rådet att inte dricka te, kaffe eller rödvin eller att inte äta tomatsås, rödbetor eller annat som lätt kan missfärga tänderna. Just tiden efter en tandblekning är tänderna mycket mottagliga för missfärgningar. Här kan du läsa mer om tandblekning på: https://www.sundbybergslaserklinik.nu/.

27 Feb 2019