Så slipper du smärtande tandställning

Ibland kan man ha otur och få en tandställning som gör mer ont än gott. Har man en tandställning som visserligen ska korrigera ens tänder, men som samtidigt gör ont, kan man byta till en som inte ger så mycket irritation. Det är ju viktigt att kunna korrigera tänder som sitter snett. Har man sådana tänder kan det i längden blir besvärligt, de kan leda till att man lättare får hål i tänderna eller att man får svårt att bita, äta eller som kan leda till huvudvärk för att tänderna sitter snett och påverkar bettet på ett negativt sätt. Vill man inte bära en tandställning som gör det svårt att borsta tänderna och hålla en bra munhygien kan man byta till en som inte gör det. Är det sant? Finns det faktiskt sådana? Jo, det finns det. Här förklarar vi hur det fungerar.

Så fungerar Invisalign

Den nya metoden med osynlig tandställning heter Invisalign. Med en sådan behöver man inte visa för sin omgivning att man bär på en tandställning. Det första som man gör, är att gå till en tandläkare som konstaterar vilken slags tandställning som man behöver. Man tar grundliga foton på käken, munnen och bettet. Man tar röntgenbilder på tänderna så att man ser hur de växer. Man tillverkar sedan en bettskena som är osynlig, med en genomskinlig bettskena i plast. Den kan man ta bort när man behöver borsta tänderna. Sedan lägger man in den på nytt. Efter två veckor får man en ny bettskena, men som förändrar tänderna ännu mer. Det sker så länge det behövs tills tänderna har växt precis eftersom man vill att tänderna ska se ut.

Allt kan korrigeras med Invisalign

Har man ett bettfel, sned käke eller något annat som kan korrigeras med en bettskena kan man använda samma metod med Invisalign. Det som är fördelen med det är att förändringen och korrigeringen sker omärkt, under en längre tid och utan smärtor, risker för karies och utan att behöva ha en bettskena på nätterna som kan göra det svårt att sova. Bettskenan är så pass diskret att man kan bära den när som helst, i vilka situationer som helst. Medan man bär den osynliga bettskenan förändras bettet och käken precis som det behövs. De nya bettskenorna kommer enkelt hem till en med posten och man själv slänger den gamla och bär den nya, medan den nya bettskenan rättar till ens käke.

29 Sep 2019