Skräck eller helt okej

Tandläkarskräck eller helt okej med att gå på årliga kontroller? Tar du hand om dina tänder eller får du ångest bara av tanken? Ler du gärna eller skäms du över dina fula och kanske gula tänder?

Tandläkarskräck är tyvärr ganska vanligt och frågan är varför. Kan det vara så att denna grundades i barndomen då barn skrämde upp varandra? Eller är det så illa att du varit med om något riktigt jobbig hos en tandläkare? Kanske är det bara att det är läskigt att ta bedövning och att det gör ont? Att bota tandläkarskräck må inte vara enkelt, men att undvika tandläkaren p.g.a. skräck är inte en bra ide. Att hitta en riktigt bra tandläkare som tar väl hand om dig och botar denna skräck är en betydligt bättre modell. Vad uppskattar du som mest hos en tandläkare? Vad kan de göra för att hjälpa dig?

Ett riktigt lyckat besök

Ett besök hos tandläkaren kan verkligen upplevas på olika vis. En tandläkare som är närvarande, lugn och informativ brukar vara det bästa. En tandläkare som tar sig an dig och pratar med dig. Som frågar vad du är rädd för och som informerar om allt hen gör. Bara genom att prata dig genom processen, förklara vad hen gör och varför det underlättar. Att lyssna till en lugnande röst samtidigt som du känner trygghet i hens närhet kan göra underverk med hur du känner för dessa besök i framtiden. Ju fler besök du gör i en trygg och lugn miljö desto fortare blir du botad. Tänk så mycket lokalerna där tandläkaren håller till kan göra - färgpsykologi och allmänt lugnande och ombonat. Hur ser det ut hos din tandläkare?

Vad kan du behöva hjälp med?

Har du tandvärk eller har du mer behov av estetisk tandvård? Kanske behöver du tandställning eller bettskena? Vanligtvis går vi på kontrollbesiktning hos tandläkaren en gång varje år eller liknande. Däremellan är det oftast akuta problem om något skulle uppstå. I vuxen ålder handlar det ofta om en gammal lagning som har lossnat, att en tand har spruckit eller kanske är det dags för ett implantat, en bro eller en brygga. Att gå till tandläkaren är att ta hand om sig själv. Tandvärk är inte att leka med och det vill vi inte ha. Att råka ut för tandlossning eller blödande tandkött är inte bekvämt. Allt sådant kan du undvika om du ser till att besöka din tandläkare vid behov. Läs mer om tandläkare på denna sida: https://www.tandläkaremalmö.com

4 Sep 2020