Ta hand om tänderna i god tid!

Att få avfyra ett leende mot någon är bland det bästa som finns. Har man inte tagit hand om tänderna kanske man inte vågar le. Så ring redan idag till närmsta tandmottagning och boka en tid!

2+2+2+2 – säger det någonting? Det är en formel som man får lära sig hos tandvården. Man skall borsta tänderna under 2 minuter, med 2 centimeter fluorbaserad tandkräm. Dessutom skall det göras 2 gånger om dagen och man skall undvika att äta 2 timmar efter tandborstningen. Lätt att komma ihåg, eller hur? Fast, hur noga man än är kan man ibland behöva kolla upp sina tänder. Att få hål i tänderna beror inte alltid på att man borstat dåligt. Ibland finns det även ärftliga orsaker som gör att man får hål. I grunden gäller det att försöka undvika småätandet mellan måltiderna. Men även undvika saker som kan fräta på tänderna, exempelvis läsk.

Vad är det för skillnad på tandhygienist och tandläkare?

Man kan säga att tandläkarna kan arbeta i tänderna och hygienisterna utanpå. De har varsin utbildning, samt att deras yrkeslegitimationer är utfärdade av Socialstyrelsen. Tandhygienisterna har ofta en mer informativ och förebyggande roll. Deras arbete är lika viktigt då det med hjälp av dem kan göras en förebyggande tandvård och ges råd om munhygien. Tandhygienisterna kan ta bort tandsten och plack och på så sätt förebygga tandlossning och karies. Ett av tandhygienisternas bästa råd är att alltid ta till lite extra fluor varje dag. Det kan vara en fluortablett eller att man sköljer med fluor.

Hur ofta behöver man besöka tandvården?

Normalt är att man kollar upp sina tänder en gång varje år, eller vartannat år. Ibland finns det flera anledningar att besöka tandhygienisten oftare. En del behandlingar kan behöva återbesök en eller flera gånger. Vid det årliga besöket så kollar tandhygienisten igenom tänder och mun för att se om det är något speciellt. Sedan passar man också på att röntga tänderna. Dels för att en del saker kan behövas ses i ett annat läge, dels för att en del saker syns bättre på röntgen. Tandhygienisten kan också ge tips och råd om hur tänderna tas hand om på bästa sätt för att få den bästa tandhälsan i längden. Har man tandläkarskräck kan det ibland vara bra att hitta en trevlig tandhygienist som kan hjälpa till att komma över rädslan. Man ska lugnt känna att man lämnar sina tänder i trygga händer!

29 Sep 2020