Viktigt att borsta tänderna minst varje dag

Hur många gånger man än går till tandläkare för att öfrhindra karies och plack i sina tänder, hjälper det inte om man inte själv påverkar sin hygien i tänder och mun. Så snart vi sätter något i munnen, får vi i oss socker av olika slag. Det finns faktiskt socker i det mesta, till och med i brödet, i corn-flakes vi äter på morgonen. Det finns fruktsocker i de flesta grönsaker som vi äter, och naturligtvis i frukten. Det finns till och med druvsocker i smörgåspåläggen som vanlig kokt, eller rökt skinka, leverpastej och Kalles kaviar. Det finns för det mesta socker i den lunch, middag och kvällsmat som vi äter. Det finns till och med mjölksocker i mjölken som vi dricker med kaffet eller teet.

Borsta bort all karies från maten

Med tanke på det myckna socker som finns i maten går det inte helt och hållet att skydda sig från karies eller plack i våra tänder. Dem måste man borsta bort. Ju mer frekvent desto mindre risk för att karies och plack stannar kvar. För den sakens skull måste man avlägsna matrester mellan tänderna med tandtråd. Då får man bort sådant som kan ha fastnat mellan tänderna. Risken är nämligen stor att man annars kan få karies och hål mellan tänderna som sedan sprider sig till tänderna intill. Därför behöver man skölja munnen regelbundet med fluor. Man kan även ta en fluortablett och låta den smälta långsamt i munnen.

Eller så borrar man bort dem

Har man av någon anledning fått karies som fått fäste i ens mun måste man gå till en tandläkare som tar bort det, antingen med de redskap som han eller hon har på sin mottagning, eller med en borr. De flesta har någon gång fått sina tänder borrade och lagade med kompositmaterial. Det är inte det minsta farligt. Det enda negativa är att det kostar en hel del att få en tand lagad. Upp till 24 år, får man gratis tandläkarvård i Sverige. Är man ansluten till Försäkringskassan får man ett bidrag på 300 tills man har fyllt 30 år. Efter det är bidraget på 150 år, tills man har fyllt 70 år då bidraget på nytt är 300.

Var hittar man en bra tandläkare?

Antingen ser man till att gå till en tandläkare nära där man bor, eller så väljer man en tandläkare nära ens arbete, så att man kan gå till tandläkaren på sin lunchrast, eller efter jobbet. Varför inte då välja en tandläkare som har klinik centralt på Drottninggatan? Mer central klinik får man leta efter än tandläkare på Drottninggatan. Läs mer om tandläkare på Drottninggatan här: https://www.tandläkaredrottninggatan.se.

6 May 2018