När det inte räcker med tandborstning

Man får ju tidigt lära sig i skolan hur man ska borsta tänderna, när och hur ofta. Sedan får man veta att man ska skölja munnen med fluor. Gör man det så kan man hålla karies och baktus borta från tänderna. Sedan borstar man och borstar man, men ibland räcker det inte med enbart tandborstningar. Ibland måste man rätta till tänder eller till och med ersätta förlorade tänder.

Ibland kan man råka ut för så stora olyckor att man förlorar sina tänder. Då behöver man ersätta tanden som man har förlorat. Numera kan man antingen lägga in en titanskruv, och sedan skruva i en ny tand av porslin. Eller så kan man lägga in en brygga, som fyller tomrummet mellan två friska tänder.

Så fungerar de olika ersättningarna 

Har man förlorat en eller flera tänder, vill man helst fylla dem med någon ersättning. Har man förlorat någon framtand, kan man plötsligt höra sig själv läspa när man pratar. Vilket brukar vara ganska så ofrivilligt. Det är också bäst för tandhälsan om man får en tandprotes eller tandimplantat så snart som möjligt när man har förlorat en tand. Så här fungerar de flesta alternativa tandersättningarna.

  • Tandkrona – oftast kan man lägga på en tandkrona på en tand som har gått av, men där tandroten eller del av tanden finns kvar. Det är enkelt för en tandläkare att lägga på en krona på den del som har gått förlorad på tanden. Tandkronan sätts fast på tanden med ett stift.
  • Tandbrygga – har hela tanden gått av och inte går att ersätta på annat sätt, kan man tillverka en tandbrygga, med en tand som ersätter den som har gått förlorad, och som fästs i de närmaste tänderna så att den nya tanden bildar en brygga mellan de två friska tänderna.
  • Tandimplantat – vill man ha en mer permanent tand, kan man skruva i en titanskruv i tandköttet. Sedan får den läka färdigt innan man skruvar i en tand av porslin. Detta är bland det bästa sättet att ersätta en tand, då tandimplantatet gör så att det verkligen ersätter den förlorade tanden.
  • Tandprotes – Det går även att ersätta en eller fler tänder med en tandprotes, som man förut kallade för löständer. En tandprotes går att ta bort, precis som man gör med andra proteser. När man har ätit, exempelvis kan man behöva ta loss den och borsta bort matrester och liknande.
29 Jan 2020